SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Stenungsunds Idrottsförening
Fotboll

Säsongen 2024
2024-03-24 08:23

Hej,

 

Våren är på ingång och med det en ny härlig fotbollssäsong som ligger framför oss. Vi har redan tjuvstartat men april månad betyder start av seriespel och förhoppningsvis även lite naturgräs under fötterna vad det lider.

 

Stor 7v7

En nyhet för i år är att vi kommer att spela på ”stor 7v7”, dvs en lite större plan än vad vi spelade på förra året. Stor 7v7 innebär större ytor på planen och fler, längre och jobbigare löpningar. Större plan kommer att ställa större krav på spelarnas fysiska förmåga. Vi har haft som rutin att avsluta varje träning med ca 10 minuter löpintervaller med fokus på reaktionsförmåga, acceleration, vändning och puls. Det har varit lite blandade reaktioner från killarna men viktigt att de lär sig att det inte är farligt att hjärtat slår och ”rusar”. Fotboll är en fysiskt krävande sport och inte minst omställningarna mellan anfallsspel och försvarsspel är både mentalt och fysiskt påfrestande.

 

Träningsupplägg

Under inledningen av säsongen har vi valt att fokusera mycket på grundläggande färdigheter. Vi har startat varje träning med en uppvärmning där fokus ligger på koordination/motorik samt teknik med boll (driva, vända). Vidare har vi haft stationer med olika teman - passning/mottagning, 1v1 och possession (hålla bollen inom laget, göra sig spelbar). Vi har avslutat träningen med stort spel (7v7) och lite löpintervaller. Vi har även lagt in fler träningsmatcher tidigt i år för att killarna snabbare ska komma igång med fotbollen igen och även få chans att praktisera sina kunskaper i match.

 

Träningar

Många av killarna har önskat fler träningar per vecka i den enkät som vi skickade ut i vintras. Under försäsongen har vi tränat en dag per vecka (onsdagar 17:00) samt lagt in ett antal träningsmatcher på helgerna. Vi har även skickat ut info om spontanträningar vid några tillfällen. Det är många lag i SIF som ska dela på konstgräset under vinter och vår och det är svårt att få fler fasta träningstider. Det är också många som multiidrottar, dvs håller på fler idrotter som tex handboll, innebandy, tennis och liknande.

 

I april startar fotbollssäsongen igång på riktigt. Från och med 5 april så drar vi igång med fredagsträningar mellan 15:45-17:00 på konstgräset. Vi har glädjen att ha fått med Axel Helmer (spelare i SIF P19) som tränare för våra killar. Axel kommer att hålla i en lite mer spelfokuserad träning under fredagarna vilket vi hoppas killarna ska gilla.

 

När naturgräset öppnar upp (preliminärt slutet av april) så har vi önskat träningstider tisdag, torsdag och fredag. Förra året tränade vi två gånger per vecka så vi får utvärdera detta nya upplägg och se om det faller väl ut.

Vi återkommer om exakta tider och träningsdagar längre fram när vi vet mer.

 

Seriespel

I år har vi anmält 3 lag till seriespel, där ett av lagen kommer att vara ett mixed-lag mellan 2012 och 2013. Vi är en stor trupp och tidigare har vi haft 2 lag anmälda till seriespel. Vi har tittat på lite olika lösningar och på detta sätt hoppas vi att spelarna ska få fler matcher samtidigt som vi ledare hinner med.

 

Cup

Vi har än så länge inte bokat in oss för någon cup i år. Vi ledare tittar på några olika alternativ och ska diskutera vad som kan bli aktuellt.

 

Ledare

Våra liv och förutsättningar förändras så klart från säsong till säsong men de ledare som barnen lärt känna de senaste säsongerna kommer att finnas med i lite olika utsträckning även under 2024.

 

Fredrik Wallin, Fredrik Hasselborg, Fredrik Axelsson, Jenny Wettergren och Tommy Tengberg är de som regelbundet är med och håller i träningar och övningar. Till dem ska vi i år även addera Axel Helmer som fredagstränare. Ibland stöttar även föräldrarna Mattias Brantebäck, David Sjöberg och Malin Svensson både praktiskt och administrativt runt laget. Sen har vi även Cristina Berntsson som hjälper till med rollen som föräldrarepresentant.

Det låter som vi är många på pappret men med jobb, familjeliv, engagerad i flera barns aktiviteter andra åtaganden och intressen så känns det alltid som vi är en eller två personer för lite.

 

Om det finns någon förälder, syskon eller kanske en släkting som är intresserad av att hjälpa till så tar vi gladeligen emot den hjälpen. Det som vi konkret saknar är en person som skulle vilja hjälpa till med lite fokuserad målvaktsträning då och då. Finns det intresset så stöttar klubben gärna med tränarutbildning etc om det behövs och önskas. Men man kommer långt bara med några grundläggande övningar.

 

Är det något annat ni vill att vi tränare bör känna till så går det alltid att störa oss i samband med en träning alternativt slå oss en signal.

 

// Vid pennan Fredrik Wallin


Nyhetsarkiv
SIF Rules2024-06-08 10:00
TACK!2024-05-07 19:28
Kallelser seriematcher2024-04-15 15:52
Säsongen 20242024-03-24 08:23
 
Facebook
INSTAGRAM
Partners
ARENAPARTNERS
Skyltpartners
Flaggpartners
Akademipartners
Ungdomspartners
1927Partners